انواع ویتامین ها  

ویتامین ها بر دو نوع هستند محلول در چربی و  محلول در آب  

الف) ویتامینهای محلول در چربی A.D.E.K

این ویتامین ها می توانند در کبد و بافت چربی ذخیره شوند نکته مهم در این ویتامین ها این است که مقادیر زیاد از حد آنها می تواند در بدن تجمع یابد و اثرات سمی داشته باشد .

ب) ویتامین های محلول در آب

ویتامین های محلول در آب عبارتند از ویتامین C ( اسید اسکوربیک ) و ویتامین های ب – بکمپلکس این ویتامین ها در بدن ذخیره نمی شوند . در مورد این ویتامین ها هم مصرف زیاد از حد توصیه نمی شود .

 


توجه مهم :

ویتامین های گروه « ب » کمپلکس ( مانند B12 , B6 ) در پزشکی ورزشی تجدید کننده قوای بیولوژیک هستند .

دو عملکرد مهم ویتامین های « ب » کمپلکس در بالا بردن کارایی ورزشی عبارتند از :

1.    نقش کلیدی در فرآیند تولید انرژی از کربوهیدرات ، چربی ، پروتئین

2.  شرکت در فرآیند ساخته شده هموگلوبین ( پروتئینی که در گلبول قرمز وجود دارد و اکسیژن را به فاتها می رساند ) و گلبول قرمز .

 

   منابع غذایی ویتامین ها :

 

الف ) ویتامین A کره ، شیر ، تخم مرغ ، جگر ، ضمنا پیش ساز این ویتامین در قسمت رنگی میوه و سبزیها وجود دارد .

ب ) ویتامین D این ویتامین در اثر تابش نور خورشید ، در پوست ساخته می شود و در جگر و روغن ماهی هم وجود دارد .

ج ) ویتامین E در روغن بادام زمینی و زیتون ، تخم مرغ ، مارگارین یافت می شود .

د ) ویتامین K در سبزیهای سبز ، جگر و میوه ها یافت می شود .

ﻫ ) ویتامین B1 در سبوس غلات ، گوشت ، جگر ، مغز ، سبزیهای سبز ، شیر ، تخم مرغ یافت می شود .

و ) ویتامین B6 ( پیرید وکسین ) در زرده تخم مرغ ، جگر ، مغز ، سویا ، ماهس ، شیر ، گوشت یافت می شود .

ز ) ویتامین B12 در جگر ، ماهی ، تخم مرغ ، پنیر ، قلوه یافت می شود .

ح ) ویتامین C منبع عمده این نوع ویتامین ، سبزیهای سبز و تازه و میوه (مرکبات مانند پرتقال ، لیمو ) هستند .

   آیا مصرف مکمل های ویتامینی مفید است ؟

اگر از یک برنامه غذایی مناسب استفاده کنید نیاز روزانه به ویتامین ها تامین خواهد شد .

نظر به اینکه ویتامینها اگر زیاده از حد مصرف شوند اثرات مضر دارند . مصرف مکملهای ویتامینی باید بانظر پزشک ورزشی باشد .